Domowy dżem z czarnej porzeczki

dzem_z_czarnej_porzeczki Sezon porzeczkowy w pełni, dlatego nie mogło obyć się bez dżemu z czarnej porzeczki. Najsmaczniejszy jest własnej roboty, a dwie łyżki takiego dżemiku pod budyniem waniliowym… to po prostu niebo w gębie!



Owoce czarnej porzeczki zawierają bardzo dużo flawonoidów, pektyn oraz witaminy C (trzykrotnie więcej niż czerwony odpowiednik) Wystarczy pół szklanki owoców czarnej porzeczki aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych wiązaniach, dlatego zachowuje się także w przetworach. Znajdziemy w niej również witaminę P (rutyna), która wspomaga wchłanianie się witaminy C w naszym organiźmie. Dlatego też garść porzeczek będzie zawsze lepsza od nawet dwóch garści tabletek i suplementów tej witaminy. Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod.

Składniki

  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania dżemu porzeczkowego jest tak naprawdę bajecznie prosty. Na początku czeka nas najbardziej niewdzięczna część pracy, czyli obieranie porzeczki z szypułek, resztek gałązek, liści i innych śmieci, które mogą się w niej trafić. Później jest już “z górki”, dokładnie płuczemy je pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka. Najlepiej do tego celu użyć szerokiego a niskiego tak by miał lepszą powierzchnię parowania. Do garnka wlewamy odrobinę wody tak by jedynie przykryć dno (około 100 ml) i podgrzewamy aż do zagotowania się. W tym czasie nasza porzeczka będzie pękać i zrobi się w garnku ładna papka. Dosypujemy cukier, dokładnie mieszając co jakiś czas pozostawiamy na ogniu jeszcze około 20 minut.

Jeżeli lubicie grubą fakturę dżemu możecie zostawić jak jest. Część osób traktuje taki dżemik blenderem tak by uzyskać bardziej gładką masę i niewyczuwalne kawałki owoców, znam także osoby, które dżem przecierają przez sito tak by uzyskać naprawdę gładką masę. To, którą wersję wybierzecie pozostawiam jednak waszym preferencjom.

Zawarta w porzeczkach pektyna sprawi, że stygnąc nasz dżem sam zgęstnieje nie ma więc konieczności dodawania do niego żadnych zagęstników. Gorący dżem rozkładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Domowy dżem z czarnej porzeczki
Opublikowano
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Comments

comments