Domowy kompot z czerwonej porzeczki

kompot_z_czerwonej_porzeczki Niedzielny obiad z czasów mojego dzieciństwa i wczesnej młodości kojarzy mi się ze zdaniem mamy “Idź po kompot do piwnicy”. Było w tym zdaniu coś, do czego przez długie lata tęskniłem. Gdy opuściłem dom rodzinny zakładając swój własny, nie zawsze były czas, miejsce i sposobność by kompoty na zimę robić. Jednak od kilku lat kultywujemy tę tradycję robiąc różnego rodzaju przetwory na zimę.


Moim ulubionym kompotem z dzieciństwa był wiśniowy oraz gruszkowy, z którego raczej bardziej interesowały mnie mięciutkie i słodkie gruszki niż sam kompot. Wiśniowy ceniłem za jego niepowtarzalny smak, który nawet teraz po latach potrafię sobie ‘wyobrazić’ na języku niemal na zawołanie. Dziś jednak chciałbym wam przestawić przepis na domowy kompot z czerwonej porzeczki.

Porzeczka ma bogaty skład i zawiera wiele cennych dla zdrowia składników – dużą ilość witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych i cukrów. Zawiera również żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny oraz przeciwutleniacze, które hamują rozwój komórek rakowych. Owoce te posiadają właściwości przeczyszczające, moczopędne, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. W medycynie ludowej czerwona porzeczka znana jest jako środek napotny, obniżający temperaturę i łagodnie przeczyszczający, dlatego też jej spożywanie jest zalecane podczas anginy, grypy czy przeziębienia. Ze względu na zawarte w owocach czerwonej porzeczki kwasy (jabłkowy i bursztynowy) spożywanie owoców zaleca się osobom w podeszłym wieku, którzy odczuwają stałe zmęczenie. Kumaryny zawarte w czerwonych porzeczkach zmniejszają krzepliwość krwi i pomagają zapobiegać atakom serca i udaru mózgu, a pektyny usuwając cholesterol z organizmu zapobiegają miażdżycy.

Przepis na kompot jest bajecznie prosty, jego sporządzenie zajmuje dosłownie “chwilkę”, polecam każdemu z was, jeżeli posiadacie w domu miejsce, w którym możecie odłożyć kilka, kilkanaście słoików. To naprawdę świetny pomysł na to by w zimie cieszyć się smakiem letnich owoców.

Składniki

  • Czerwona porzeczka
  • Cukier

Sposób przygotowania
Zabierającą najwięcej czasu czynnością będzie przebranie porzeczki i pozbycie się szypułek, gałązek i małych listków. Polecam do tej pracy zagonić całą rodzinę, aby przyspieszyć sobie całą robotę. Po przebraniu porzeczki można, chociaż nie trzeba ją dodatkowo przepłukać lub zalać w garnku dużą ilością wody, część paproszków może wypłynąć jeszcze na powierzchnię tak byśmy mogli je zebrać np. sitkiem. Musimy brać jednak pod uwagę, że podczas takiego płukania czy zalewania stracimy część smaku porzeczki wypłukując go.

Porzeczki wsypujemy do czystych (najlepiej wyparzonych) słoików do około 3/4 wysokości, wsypujemy cukier w proporcjach 2-3 łyżki na litrowy słoik i zalewamy całość przegotowaną i gorącą wodą z czajnika. Pasteryzujemy około 20 minut. Smacznego!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Domowy kompot z czerwonej porzeczki
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Comments

comments