Dżem z sosnowych szyszek

dżem_z_sosny Na moim blogu możecie znaleźć wiele zastosowań sosny, jej przyrostów i szyszek. Dziś chciałbym wam (nie inaczej!) przedstawić kolejną propozycję na wykorzystanie tego świetnego drzewa i podać przepis jak wykonać sobie w domu dżem z sosny.


Składniki:

  • Szklanka sosnowych szyszek
  • 3/4 szklanki cukru (opcjonalnie miód)

Przełom maja i czerwca jest najlepszym czasem na zbiór sosnowych szyszek. Tegoroczne są jeszcze młode, zielone i nie zdrewniałe. Przypominam jednak o tym, że zrywanie szyszek w lesie jest karalne i można dostać naganę słowną lub grzywnę wysokości 250 zł. (zgodnie z Art. 153. § 1 kodeksu wykroczeń). Dlatego też zalecam zrywać szyszki sosnowe u siebie lub znajomych w ogródku.

Jeżeli wykonywaliście wcześniej nalewkę z szyszek lub miód sosnowy możecie użyć szyszki, które wyciągnięcie z miodu czy syropu. Normalnie po odcedzeniu się je wyrzuca, ale ten właśnie przepis pozwala nam je wykorzystać. Warto dodać jednak świeżych szyszek ze względu na lepszy kolor sosnowego dżemu, który uzyskamy. Można także wykonać dżem z mieszanki odcedzonych i świeżych szyszek. W zależności od naszych preferencji smakowych lub zdrowotnych używamy cukru lub miodu. Jeżeli użyjecie miód konsystencja dżemu będzie bardziej płynna, zrobi się świetna polewa, którą ja uwielbiam na śmietankowych czy waniliowych lodach.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Konsystencja i kolor zależą głównie od czasu miksowania. Jeżeli będziecie miksować dłużej – wasz dżemik zrobi się bardziej gładki, lecz jaśniejszy. Szyszki wystarczy zmiksować tylko trochę, dosłownie kilka sekund na wysokich obrotach, lub “turbo”, jeżeli wasz blender jest wyposażony w taką opcję. Ci z was, którzy nie lubią grudek i “czuć na zębach” co jedzą mogą oczywiście miksować dłużej, lub całość po wstępnym zmiksowaniu przetrzeć przez sitko. Jeżeli lubicie trochę w kuchni popracować i się potrudzić to świetny efekt daje utarcie poszatkowanych szyszek z cukrem w makutrze. Konsystencja i kolor jak również faktura takiego dżemu jest całkowicie inna niż jego blendowanej wersji.

Smak takiego sosnowego dżemu jest mocno żywiczny, sosnowy i aromatyczny. Nie każdemu jednak może “podchodzić”. Jest to jednak dość specyficzny smak, który trzeba po prostu lubić. Dla przełamania można dodać łyżeczkę soku z cytryny lub limonki. Całość przechowywać w lodówce, gdzie dżemik trochę zgęstnieje. Bezdyskusyjnie najlepszy jest jednak świeżo zrobiony.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Dżem z sosnowych szyszek
Opublikowano
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Comments

comments