Kwiaty na talerzu

kwiatyZrywajmy je zawsze w miejscach, gdzie nie używano środków chemicznych. Najlepiej w południe, gdy obeschną z rosy i są otwarte.



Fiołek trójbarwny (popularnie zwany bratkiem polnym). Kwitnie od czerwca do września. Można go dodawać do sałatek na bazie zielonej sałaty i do zup warzywnych. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy – witaminę C oraz rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Fiołek odtruwa organizm, działa moczopędnie, reguluje ciśnienie. Poprawia stan skóry trądzikowej. Łagodzi bóle gośćcowe i mięśniowe.

Robinia akacjowa, czyli po prostu akacja. Kwitnie od czerwca do lipca. Girlandy jej kwiatów pachną migdałami, mają słodki smak. Można smażyć z nimi omlety, placki z ciasta naleśnikowego. A także dodawać je do słodkich surówek i sałatek. Kwiaty akacji zawierają dużo flawonoidów oraz olejków eterycznych i barwników. Mają właściwości uspakajające i moczopędne. Działają także przeciwskurczowo na drogi żółciowe. Obniżają gorączkę.

Czarny bez (nazwa pochodzi od koloru jego owoców) kwitnie od czerwca do lipca. Jego drobne, białe kwiatki mają korzenny, gorzkawy smak. Można je smażyć w cieście naleśnikowym lub wyciskać z nich sok, który wzbogaci smak herbaty. Są świetnym dodatkiem do mięs. Kwiaty tego pospolitego krzewu zawierają flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne. Dzięki tym składnikom działają napotnie, a także przeciwgorączkowo.

Nasturcja. Jej kwiaty mają intensywny zapach i ostry smak. Ta ogrodowa roślina kwitnie od czerwca do października. Można ją dodawać do potraw z serem czy z jaj. Dobrze pasuje smakowo do zapiekanek, sufletów i pasztetów. Jej kwiatami można także przekładać kanapki. Kwiaty nasturcji są bogate w sole mineralne i w związki o nazwie glukozynolany. Mają one właściwości przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Dlatego nasturcja działa dezynfekująco na układ pokarmowy oraz wykrztuśnie.

Cukinia to odmiana dyni jadalnej. Jej żółte, rozłożyste kwiaty mają delikatny, słodkawy smak. Roślina ta zakwita na przełomie maja i czerwca. Jej kwiaty są doskonałym dodatkiem do zupy z dyni. Można je także smażyć na oliwie z owocami cukinii, z czosnkiem i cebulą, a także w cieście naleśnikowym. Świetnie komponują się smakowo z zielonym groszkiem. Kwiaty cukinii zawierają witaminy C, B1, B2, PP, wapń i potas, fitosterole (sterole roślinne – substancje obniżające poziom cholesterolu). Przyspieszają przemianę materii. Mają także właściwości zasadotwórcze i tym samym działają odkwaszająco na organizm.

Comments

comments