Miód czyli co Misie lubią najbardziej

miodekO zdrowotnych właściwościach miodu nie trzeba nikogo przekonywać, jego pozytywny wpływ na nasz orgranizm znany jest od dawna. Czym się jednak kierować przy wyborze w sklepie ?



Wielu z nas już dawno poszło po rozum do głowy i zamiast spożywać ‘białą śmierć’ pod postacią cukru do herbatki dokładają łyżeczkę miodu. Dobroczynne dla zdrowia właściwości miodu znali już starożytni egipcjanie, którzy naczynia z miodem wkładali faraonom do grobowca. Miód jako źródło energii i rześkości cenili greccy atleci. Homer określał miód mianem „słodkiej potrawy bogów”, a patron lekarzy Hipokrates i jego uczniowie opracowali (ok. 360-370 lat p.n.e.) ponad 300 przepisów na stosowanie miodu jako lekarstwa. Miód często używały nasze babcie do leczenia różnego rodzaju chorób. Dziś wiemy już dokładnie jakie działanie ma ten słodki nektar na nasz organizm i wiemy jak oddziałuje na nas każdy jego rodzaj. Problemem natomiast jest jedynie to jaki miód wybrać, bo coraz częściej na półkach w sklepie znaleźć możemy wyroby dalekie od zdrowego dla nas miodu.

Najlepiej mają Ci, którzy kupują miód bezpośrednio od pszczelarzy. Mieszkając na wsi, bądź mając kogoś znajomego zawsze można kupić miodek wysokiej jakości bezpośrednio od producenta. Niestety często cena jest trochę wyższa niż w sklepie natomiast mamy produkt wysokiej jakości. Ci z was, którzy takiej możliwości zakupu miodu nie mają muszą polegać na tym co znajdą w sklepie. Większość ludzi (niestety) stojąc przed półką w sklepie swój wybór kieruje ceną produktu. Niejednokrotnie wybór pada wtedy na miód sztuczny gdyż ten jest najtańszy. Niestety sztuczny miód z prawdziwym nie ma wiele wspólnego poza nazwą. Dlatego po ten typ miodu nie powinniście sięgać w ogóle, lub ewentualnie tylko do wyrobów cukierniczych. Z tego co wiem niektóre ciasta robi się ze sztucznego miodu i nie wychodzą z żadnego typu miodu normalnego. Ale do codziennej konsumpcji miód ten się nie nadaje. Tak naprawdę jego głównym składnikiem jest sacharoza czyli nasz normalny cukier z cukiernicy.

W 2007 roku Minister Rolnictwa wydał rozporządzenie zgodnie z którym nazwa “miód” może być używana tylko do oznakowania środka spożywczego który jest naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifera, dodatkowo musi znaleźć się oznaczenie kraju pochodzenia. Dlatego też czytając etykietki miodu szukajcie zdania “mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE”, to oznacza że miód pochodzi od nas bądź od naszych sąsiadów. Możecie znaleźć jeszcze zdania “niepochodzących z państw członkowskich UE” lub “pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE” co może oznaczać tani miód sprowadzany z Chin. Dlatego też wystrzegajcie się i takich właśnie nie kupujcie.

Jeżeli chodzi o mnie to najbardziej lubię miód gryczany, który chciałbym wam dziś polecić. Zawiera dużo magnezu i witamin. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a także po złamaniach. Zawartość rutyny w miodzie gryczanym sprawiła, że w niektórych rejonach świata miód ten nosi nazwę miodu starców. U wszystkich ludzi w wieku starszym czas powoduje różne zmiany w naczyniach krwionośnych i serca. Substancje miodowe a w szczególności rutyna zawarta w miodzie gryczanym hamuje powstawanie tych zmian i likwiduje je, jeśli już powstały. Rutyna ma również wpływ na przyśpieszenie gojenia się ran zewnętrznych i wewnętrznych. Obecność rutyny w pokarmie powoduje lepszą przyswajalność niektórych witamin i aminokwasów. Ze względu na ostry zapach, dzieci za miodem gryczanym nie przepadają, jednak duża ilość biosubstancji mikroelementów, substancji odpornościowych i innych w osnowie łatwo przyswajalnej glukozy sprawia , iż miód ten ma najwyższą przydatność w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych, a także wzmocnienia układu immunologicznego (odpornościowego), poprawy całokształtu metabolizmu człowieka niezależnie od wieku. Miód ten jest wyjątkowo przydatny w leczeniu serca i naczyń krwionośnych.

Nauka odkrywa wciąż nowe, cenne właściwości terapeutyczne miodu. Na ich wykorzystanie ma wpływ też to, jak przechowujemy miód oraz sposób jego spożywania. Najlepiej jest pić miód rozpuszczony w letniej, wcześniej przegotowanej wodzie. Specjaliści od apiterapii zalecają picie tak rozpuszczonego miodu małymi łykami, przetrzymywanie w ustach przed połknięciem, aby już w jamie ustnej cenne jego składniki były wchłaniane przez śluzówkę do krwi Wzrasta wtedy korzystny wpływ miodu na nasze zdrowie. Doradzają też, aby pić miód codziennie: rano na czczo i wieczorem przed snem oraz zakup i trzymanie w spiżarce kilka odmian miodu z naszych pasiek. Przy przeziębieniach i zatokach zaleca się żucie kawałka miodowego plastra. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić słoiki z plastrami zatopionymi w miodzie.

Pamiętajcie więc, że najlepszy miód (zazwyczaj) to ten kupowany od lokalnego pszczelarza. Jeśli takiego nie znacie – popytajcie znajomych, poszukajcie w internecie. Być może traficie na wartościowy i dobry produkt. Jeśli nie, to oczywiście pozostaje kupowanie w sklepie gdzie pamiętać musicie aby unikać Chińskiej mieszanki.

Comments

comments