Miód sosnowy

Miód sosnowy
Miód sosnowy
O wykorzystaniu sosny w naszej kuchni i spiżarni pisałem na blogu już sporo. Dziś chciałbym nawiązać do poprzednich wpisów mając jednak na uwadze wasze komentarze i maile do mnie.



Po opublikowaniu przepisów na syrop sosnowy oraz sosnową nalewkę otrzymałem kilka maili odnośnie tego jaki jestem zły i niedobry promując biały cuker. W pełni rozumiem wasze obiekcje i cieszę się, że dzieki interakcji z czytelnikami bloga mogę przedstawić wam kolejny przepis, który prawdopodobnie przypadnie wam do gustu. Chcąc połączyć zdrowotne działanie pędów czy szyszek sosnowych możemy sporządzić sobie w domu “miód sosnowy”. Ujmuję w cudzysłów ponieważ miód ten nie wywodzi nazwy z pożytków z których małe pszczółki robią miód, a raczej z finalnego produktu. Do wykonania najlepiej jest użyć miód prosto z pasieki od zaprzyjaźnionego pszczelarza, a jeżeli nie macie takiego zalecam poszukać w okolicy. Miód taki jest trochę droższy od tego, który możemy dostać w sklepie jednak kupując go wspomagamy lokalny biznes i wiemy co jemy. W sklepowych miodach często sporym dodatkiej jest miód, który przywędrował do nas z Chin.

Składniki:

  • Szklanka miodu (dowolnego
  • Pół szklanki pędów lub szyszek sosnowych

Do wykonania miodu sosnowego możemy użyć dowolnie i według uznania młodych pędów sosny lub szyszek. Wrzucamy je po prostu do miodu i całość odstawiamy na 2-4 tygodnie. Po tym czasie warto miód przelać przez sito lub gazę, ponieważ będzie w nim sporo paproszków (szczególnie przy opcji z pędami). Miód zyska ciekawy, żywiczny smak zachowując przy tym zdrowotne działanie zarówno miodu jak i sosny. Świetnie nadaje się do lodów jako polewa czy deserów. Na początek możecie również spróbować wersji “light” i do miodu dodać sobie jedynie 2-4 szyszeczki. Nie każdy lubi mocny smak miodu sosnowego. Mniejsza ilość szyszek czy pędów zrobi nam jedynie lekki posmak sosnowy.

Używam dwóch typów miodów do wykonania swojego miodu sosnowego. Jeden to zwykły miód wielokwiatowy (jaśniejszy na zdjęciu) preferowany przez moje dzieci, druga wersja (ciemniejsza na zdjęciu) jest specjalnie tylko i wyłącznie dla mnie z miodu leśnego. Wzmocniony szyszkami pachnie i smakuje po prostu bajecznie i obłędnie. Jeżeli chodzi o miody to polecam popróbować samemu w domu, sezon na sosnę cały czas trwa, a spacer po lesie dobrze zrobi każdemu. Być może korzystając z innego typu miodu uzyskacie równie ciekawe połączenie.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Miód sosnowy
Opublikowano
Czas
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Comments

comments