Musztarda Kielecka

musztarda_kieleckaSezon grillowy w pełni także duża część z was często zasiada ze znajomymi do degustacji wyrobów grillowanych. Bardzo często na stołach goszczą różnego rodzaju dodatki np. musztarda. Dziś kolejny produkt ze sklepowych półek wart polecenia.



Musztarda wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Powstała na początku naszej ery i od razu uznano ją za przyprawę o właściwościach leczniczych. Zawdzięcza to głównie ziarnom gorczycy, która jest świetnym lekarstwem na zaparcia, niestrawności, nieżyt żołądka i jelit oraz inne zaburzenia trawienia. Działa oczyszczająco, przeciwbakteryjnie i obniża ciśnienie krwi. Kurkumina, czyli barwnik, który znajduje się w prawie każdej musztardzie jest również cennym składnikiem dla zdrowia. Jest on silnym przeciwutleniaczem (zapobiega starzeniu się skóry i zmianom nowotworowym), ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Tak jak gorczyca świetnie sobie radzi ze schorzeniami układu trawiennego. Ocet wykorzystywany do przygotowania musztardy zawiera kwasy organiczne, witaminy i składniki mineralne. Kwas octowy odgrywa istotną rolę w procesach przemiany tłuszczów i węglowodanów, poprawia trawienie oraz oczyszcza organizm z toksyn. Musztarda w 100g zawiera około 100kcal. Biorąc pod uwagę jej walory smakowe i właściwości zdrowotne warto po nią sięgać nawet będąc na diecie, gdyż łyżeczka dostarcza zaledwie 10kcal. W zależności od odmiany musztardy oraz od producenta kaloryczność ta może być wyższa.

Duże grono osób nie uległo ‘uzachodowieniu’ talerza grillowego i nie zalewają całości wielką ilością ketchupu. Mięso z grilla wolą zjeść raczej z musztardą. O ile wybór na sklepowych półkach w tym temacie jest dość wielki to jakościowo jak w wielu przypadkach mamy wielki przekrój. Większość produktów oprócz tych podstawowych z których musztarda powinna być zrobiona (gorczyca, ocet, sól i cukier) zawiera większą lub mniejszą ilość różnego rodzaju dodatków. Możemy znaleźć w nich syrop glukozowo-fruktozowy który zakłóca pracę wątroby blokuje leptynę co powoduje, że czujemy się głodni, przyczynia się do cukrzycy typu drugiego i tak dalej. Kolejnymi składnikami które często można spotkać w musztardzie to guma guar – w dużych ilościach powoduje wzdęcia, mdłości, biegunkę, guma ksantanowa – jej nadmiar powoduje alergię, podwyższenie ciśnienia, migrenę, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha ) czy pirosiarczyn potasu, który w większych ilościach jest silnie toksyczny!

W czasach kiedy chemia wylewa się z większości słoików na półce można jednak znaleźć produkt, który jest wart polecenia i kupienia. WSP „Społem” Kielce głównie chyba kojarzy się jednak z majonezem kieleckim. Z powodzeniem jednak ich musztardy (bo mają w ofercie różne rodzaje) goszczą na naszych stołach od przeszło 80 lat. Tradycja i wieloletnia historia współgra tutaj z nowoczesnością i dbałością o klienta. Ciekawostką jest to, że niedawno firma zdecydowała się wprowadzić na rynek nową serię musztard kieleckich, która nawiązuje do delikatesów sprzed lat a ich opakowanie rzeczywiście wygląda jakby przebyło drogę w czasie i przestrzeni.

Sład musztardy kieleckiej jest wolny od chemii: woda, ocet spirytusowy, gorczyca, cukier, sól, przyprawy, kurkumina. Kremowa konsystencja i bardzo dobry smak. W domu używamy zazwyczaj sarepskiej i delikatesowej lecz w ofercie jest ich więcej, bo aż 7 rodzajów także każdy znajdzie coś dla siebie. Ci którzy lubą MOC mogą od razu spróbować Musztardy Rosyjskiej. Kupić je można w większości większych marketów także nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem jej gdzieś w okolicy.

Comments

comments