Wiem, co jem – Przepisy z programu

Jako wierny fan Katarzyny Bosackiej i jej programu “Wiem, co jem” nie wyobrażam sobie mojej półki z książkami bez tej pozycji. Jeżeli zastanawiacie się czy warto na nią wydać pieniądze postaram się streścić wam w krótkiej recenzji to, co można znaleźć w środku by ułatwić wam trochę wybór. Książka cieszy się wielką popularnością, co można…

Własne pszczoły w ogrodzie

Kiedy wyginie pszczoła, rodzajowi ludzkiemu pozostaną już tylko 4 lata – powiedział kiedyś Einstein. Mam nadzieje, że tak się nie stanie choćby dlatego, że jest wiele osób, które chcą hodować pszczoły i pomóc im przetrwać. Jakiś czas temu oglądaliśmy z żoną program Mai Popielarskiej “Maja w ogrodzie”. To co nas zaciekawiło w tym odcinku to…

Chrzan pospolity

Nie wszyscy jesteśmy świadomi leczniczych właściwości chrzanu. Głównie cenimy go za jego walory smakowe, tymczasem biały korzeń, dostępny za niewielkie pieniądze, ma silne działanie lecznicze. To naturalny antybiotyk, który z powodzeniem może być wykorzystywany w walce z przeziębieniem, zapaleniem zatok, migdałków czy oskrzeli. Prawdopodobnie starsi z czytelników będą dobrze pamiętać scenę z filmu “Poszukiwany poszukiwana”…

Domowy chleb razowy na zakwasie – przepis

O wyższości własnoręcznie wyrobionego i wypieczonego chleba nad sklepowym, który często zawiera ulepszacze, spulchniacze i inną chemię nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Pieczenie własnego chleba nie jest niczym trudnym i wbrew pozorom każdy może to zrobić w domu przy odrobinie chęci. Przychodzi taki moment w życiu wielu ludzi, w którym zastanawiają się jak zrzucić zbędne…

Sok z brzozy (bzowina, oskoła)

Sok z brzozy – niemal cudowny napój, który można pozyskiwać wczesną wiosną. Reguluje przemianę materii, wzmacnia a także pobudza życiową energię. Niektórzy twierdzą, że leczy nawet raka. Ostatnio pisałem o syropie z klonów. Poruszając tematykę soków z drzew nie sposób pominąć soku z brzozy. Bzowina jest znana od dawna i używało się ją w wielu…

Syrop klonowy

Kojarzony głównie z Kanadą słodki przysmak. Gęsty, zawiesisty, przypominający kolorem bursztyn czy miód. Nie sposób mu się oprzeć! Główną przeszkodą w pałaszowaniu go hurtem jest jego dość wysoka cena… Prawdopodobnie każda osoba zapytana o syrop klonowy będzie potrafiła skojarzyć go głównie z Kanadą. Był on znany już Indianom zamieszkującym północno-wschodnią część Ameryki Północnej od tysiącleci….

Przepis na domowy cydr

Ostatnio min. poprzez akcję #jedzjabłka popularność cydru w naszym kraju wzrosła. I chociaż znaliśmy ten napój i wytwarzaliśmy pod nazwą jabłecznik dawno temu – przez jakiś czas był przez nas zapomniany. Teraz jednak wraca do łask i na półki sklepowe Jako napój cydr charakteryzuje się niską zawartością alkoholu (2-7%) oraz niską kalorycznością (ok. 34-42 kcal…

Zakwasowa mapa Polski

Internet pełen jest różnego rodzaju ciekawych przedsięwzięć. Jednym z nich jest moim zdaniem Zakwasowa mapa Polski. Pisałem wczoraj o tym jak w prosty, domowy sposób wyhodować zakwas żytni do pieczenia chleba. Wiadomo jednak, że lepszy od takiego młodzika jest zakwas stary, hodowany długi czas, stabilny. O ile dla laika nie ma to zupełnie różnicy, to…

Jak zrobić zakwas żytni chlebowy

Ktokolwiek jadł chleb na zakwasie przygotowany tradycyjnymi metodami prawdopodobnie tęskni za tym smakiem. Pieczenie chleba wbrew pozorom naprawdę nie jest trudne i każdy z was może spróbować w domu – do czego zachęcam. Naszą przygodę z chlebem należy rozpocząć od zakwasu. Jeżeli nie jesteście pewni swoich umiejętności muszę was uspokoić. Zakwas robi się naprawdę łatwo,…