Przepis na domowy cydr

cydr-jablkowy-przepis-161451_LOstatnio min. poprzez akcję #jedzjabłka popularność cydru w naszym kraju wzrosła. I chociaż znaliśmy ten napój i wytwarzaliśmy pod nazwą jabłecznik dawno temu – przez jakiś czas był przez nas zapomniany. Teraz jednak wraca do łask i na półki sklepowe



Jako napój cydr charakteryzuje się niską zawartością alkoholu (2-7%) oraz niską kalorycznością (ok. 34-42 kcal w 100g) Dodatkowo wykazuje właściwości antyoksydacyjne – dzięki zawartości przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki. Wśród przeciwutleniaczy w cydrze najwięcej jest flawonoidów, ważna jest też obecność antocyjanów, fenoli i triterpenoidów. Cydr jest tez dobrym źródłem potasu – związku poprawiającego pracę mięśni. Co jednak najważniejsze i należy o tym pamiętać – cydr jest napojem alkoholowym, a jego nadmiar w organizmie wywoła więcej negatywnych niż pozytywnych skutków.

Przygotowanie cydru jest dość podobne do wytwarzania wina domowym sposobem. Z tą jednak różnicą, że do jabłkowego moszczu nie dodajemy cukru. Największym problemem w wykonaniu Cydru jest dobór odpowiedniej odmiany jabłek. Smak naszego cydru będzie się zmieniał diametralnie w zależności od użytych jabłek. Cydrowi specjaliści twierdzą, iż najlepsze rezultaty uzyskuje się stosując kilka odmian jabłek w proporcjach 40% kwaśnych (reneta, antonówka, gloster), 60% słodkich (szampion, landsberska, ligol, lobo). Co ciekawe do wykonania cydru domowym sposobem możemy użyć także dostępnych w sklepie soków jabłkowych, co upraszcza całą naszą produkcję.

Jabłka musimy porządnie umyć, gdyż wiadomo, że sklepowe często na swojej skórce potrafią mieć wszystko. Sok z jabłek najlepiej jest wycisnąć za pomocą sokowirówki. Używamy całych jabłek nie obierając ich ze skórki. Po uzyskaniu soku całość odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce, na powierzchni wytworzy nam się czapa z resztek owoców, którą zbieramy, aby nasz moszcz był bardziej klarowny. Moszcz jabłkowy przelewamy do balona, dodajemy pożywkę i dobrze namnożone drożdże. Fermentację przeprowadzamy w temperaturze około 20-24°C Producenci zwietrzyli dobry interes, bo w sklepach można już kupić specjalne drożdże do cydru – i te do wykonania polecam. Jeśli takich nie znajdziecie można zastosować drożdże piwne lub winne. Dobry rezultat dają winne z opcją “do win musujących”. Można też wytwarzać cydr bez dodatku drożdży wlewając gotowy moszcz od razu do butli lub beczki — bez wody, cukru i dodatku matki drożdżowej. Samoczynna fermentacja burzliwa trwa kilka dni, po czym fermentujący moszcz przelewa się do mniejszej butli, zabezpiecza rurką fermentacyjną i trzyma w chłodzie (piwnicy) w temp. 10-12 °C. Taki jabłecznik jest dość mętny, nie ma zbyt wiele alkoholu, natomiast zawiera sporo dwutlenku węgla, jest więc kwaskowaty, smaczny i orzeźwiający.

Cydr zwykły

Fermentację przeprowadza się około 2 tygodni. Po tym czasie Cydr powinien całkowicie przestać pracować. Należy zlać trunek znad osadu i pozostawić na kolejne 2-3 tygodnie. Następnie zlewamy go do butelek i przechowujemy w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Nie ma potrzeby dalszego leżakowania, nasz Cydr jest gotowy do spożycia. Najlepiej smakuje schłodzony :)

Cydr musujący

W przypadku wersji musującej fermentację przeprowadzamy ok. 7-10 dni. Po tym czasie zlewamy Cydr do butelek i na 0.5 butelkę dodajemy jedna płaską łyżeczkę cukru. (Nie radzę dodawać więcej chyba, że marzą nam się granaty i sprzątanie) Butelki powinny leżakować 2-3 dni w temperaturze 20-24°C tak by cukier, który dosypaliśmy zmienił się w smakowite bąbelki. Następnie butelki przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia i odczekujemy 2-3 tygodnie.

Modyfikacje

Cydrowi fachowcy nie dopuszczają myśli o tym, że tak smaczny trunek można by modyfikować i tego typy wytwory stanowczo zabraniają nazywać Cydrem jednak bardzo ciekawy rezultat uzyskuje się dodając w początkowym etapie produkcji około 10-20% gruszek. Ciekawym dodatkiem jest też miód pszczeli (około 0.5 kg na każde 10 litrów moszczu)

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Domowy Cydr
Opublikowano
Czas
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Comments

comments