Przepis na ogórki małosolne

ogórki_małosolne Najlepsze i najsmaczniejsze były zazwyczaj te z glinnianego naczynia podkradane naszym babciom. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie byśmy sami zrobili sobie takie smakowite ogórki w domu, być może nasze dzieci (lub wnuki jeśli ktoś posiada) będą nam je podkradały i zajadały ze smakiem.


Składniki

  • 2 kg ogórków
  • Pęczek kopru
  • Duża główka czosnku
  • Korzeń chrzanu
  • Liście wiśni, czarnej porzeczki, dębu lub winogrona
  • 2 łyżki soli (kamienna niejodowana)

Sposób wykonania
Na dno naczynia (słoja) wrzucić korzeń chrzanu, przekrojoną na pół główkę czosnku, oraz baldachy kopru. Można również dorzucić łyżeczkę ziaren gorczycy oraz wyściełać dno liściem chrzanu. Na tak przygotowaną pierwszą warstwę wkładamy ogórki na sztorc dbając o to by było jak najmniej wolnych przestrzeni. To pozwoli nam zmieścić ich w naczyniu sporą ilość. Na wierzch sypiemy sól i zalewamy naczynie ciepłą (przegotowaną), lecz nie gorącą wodą do pełna tak aby przykryć wszystkie ogórki. Całość przykrywamy, lub zakrywamy liściem chrzanu. Jeżeli nasze naczynie nie posada nakrętki całość przykrywamy talerzem, na którym kładziemy coś ciężkiego tak, aby ogórki były pod wodą. Po 2-3 dniach ogórki można już spróbować. Często najlepsze są jednak 3 i 4 dnia, lecz to zależy głównie od wielkości ogórków i temperatury otoczenia.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Ogórki małosolne
Opublikowano
Preparation Time
Czas
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Comments

comments