Recenzja – Ewa Aszkiewicz, Leśne specjały

Leśne specjały
Leśne specjały

Uwielbiam zapach świeżej książki. Dlatego też lubię czasem pogrzebać w księgarni na półce i kupić sobie książkę, chociaż na dobrą sprawę dzisiejszy Internet pęka od różnego rodzaju przepisów na wszystko. Jestem jednak starej daty i uważam, że książka jest o niebo lepsza.



Tak też właśnie było wczoraj w sklepie. W Carrefour na część poświęconą książkom i znalazłem ciekawą pozycję i do tego w oszałamiającej cenie. Jedynie 6,99 zł za całkiem ciekawą, pachnącą świeżością pozycję. Nie mogłem się opanować, więc szybko wylądowała w moim koszyku wraz z kilkoma innymi, ale o tym niebawem.

Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Olesiejuk w 2009 roku. Autorką tej pozycji jest Ewa Aszkiewicz i chociaż na okładce znajdziemy informację, że jest znaną i cenioną autorką książek kucharskich to przyznać się (bez bicia) muszę, że pierwsze słyszę. Google podpowiada jednak, że rzeczywiście – pani Ewa jest autorką wielu ciekawych książek mam nadzieję, że się “jeszcze spotkamy”.

W Leśnych specjałach otrzymujemy do ręki 89 różnego rodzaju przepisów. Całość podzielona jest na 4 działy.

Grzyby

Znajdziemy tutaj min. przepisy na kiszone zielonki, marynowane rydze czy trzy grzybowe zupy. Na szczególną uwagę zasługują przepisy na przyprawy grzybowe, które warto mieć w swoim domu oprócz standardowo suszonych i mrożonych grzybów. Takie naturalne przyprawy potrafią nadać odpowiedniego charakteru potrawie.

Owoce

Przepisy na to wszystko, co możemy znaleźć w lesie, czyli jagody, maliny, jeżyny, poziomki. Znajdziemy tu przepisy na konfitury, desery czy smakowite nalewki. Dla fanów “egzotyki” znajdą się również przepisy na wykorzystanie jarzębiny, berberysu, głogu czy derenia. Warto temu rozdziałowi poświęcić chwilkę, jeżeli lubicie nietypowe smaki.

Orzechy

Dziesięć przepisów na wykorzystanie orzechów laskowych. Znajdziemy tu czekoladę z orzechami jak i sałatkę selerową z orzechami. Ciekawym pomysłem wydają się być dwa przepisy na orzechowe chłodniki: z migdałami i leśnymi owocami. Zdecydowanie trzeba będzie je przetestować!

Dziczyzna

Ciekawy dział dla wielbicieli “dzikiego” mięsa. Otwarcie należy do pieczonego bażanta, później przywitamy sarenkę w formie steków i zrazów, by kilka przepisów z zająca doprowadziło nas do końca działu gdzie znajdziemy kilka krótkich, lecz ciekawych przepisów na przyprawy. Do ich wykonania będzie nam potrzebny moździerz, ale ich smak może być całkiem ciekawy.

W książce znajdziemy również na samym początku (jeszcze przed wstępem) rzecz bardzo użyteczną. Domowy przelicznik mar i wag najczęściej używanych w kuchni produktów. Dowiedzieć się z niego można, że szklana kaszy gryczanej to około 160-180 g, a szklanka miodu 330-350 g. Użyteczna sprawa ogólnie, nawet w Internecie zdarzają się przepisy podające składniki wagowo i objętościowo i zawsze jest z tym problem. Tutaj mamy rozwiązanie dla 14 produktów.

Reasumując. Pozycja dość ciekawa, jeśli interesują was leśne specjały. Forma zwięzła, co przypadło mi do gustu, przepisy krótkie, niezbyt skomplikowane i niewymagające wielkiej wiedzy tajemnej, godzin wprawy i ćwiczeń w kuchni. Nawet początkujący adept sztuki kuchennej powinien sobie z nimi poradzić. Jedynym mankamentem, którzy przemawia na minus tej książki to fakt, że często ilustracje niezbyt nawiązują do tematyki danego przepisu. W dziale “grzyby” zobaczymy na niektórych stronach paproć, szyszki, liście i kwiaty różnych roślin zamiast fotografii opisywanych grzybów. W dzikich przepisach również nie zobaczymy wspomnianego już zająca czy sarny. Rozumiem jednak, że widok słodkiej sarenki, lub uśmiechającego się do nas szaraczka nie komponowałby się z przepisem na to jak go zjeść. Brakuje mi również zdjęć gotowego, finalnego wyrobu. Książka jest jednak warta polecenia. Za kilka złotych otrzymujemy garść ciekawych przepisów, które warto wykorzystać w swojej kuchni.

Książkę kupiłem w Carrefour, więc tam możecie jej szukać. Można ją także bez problemu kupić w księgarniach internetowych takich jak Inbook.pl czy TaniaKsiazka.pl

Tytuł Leśne specjały
Autor Ewa Aszkiewicz
Wydawnictwo Olesiejuk
Rok wydania 2009
Przepisów 89
Stron 95
Cena 6.99

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Ewa Aszkiewicz, Leśne specjały
Opublikowano
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Comments

comments