Sekrety wiejskich ziół – Paola Mancini

1071433426Nakładem wydawnictwa Esprit ukazała się w zeszłym tygodniu książka „Sekrety wiejskich ziół”. Czytelnicy śledzący mojego bloga zapewne wiedzą, że na tym punkcie mam małego bzika, przez to nie mogłem nie sięgnąć po tę właśnie pozycję.



Pierwsze, co rzuca się w oczy po sięgnięciu po książkę to jej okładka. Posiada wytłoczony delikatny wzór, który kojarzy mi się z papierem czerpanym, który dawno, ale to naprawdę dawno temu wykonywałem sam w muzeum, które odwiedzaliśmy z wycieczką szkolną. Jest to miła odmiana od śliskich i „nowoczesnych” okładek dzisiejszych książek i ma to swój urok. Książka dzięki tak prostemu zabiegowi stała się bardziej „domowa” i przyjazna.


sekrety_maliny Drugie, na co należy zwrócić uwagę to ilustracje, które świetnie współgrają ze znajdującą się w książce treścią. Ręcznie malowane farbami tworzą „swojski” klimat przez wszystkie karty książki. Autorzy ilustracji zrobili naprawdę świetną robotę. Do tego wszystkie pojawiających się obrazków w książce pasują do tekstu, który ilustrują. Niby nic, jednak dla mnie jest to sprawa dość istotna, tym bardziej, jeśli chodzi o przepisy z konkretnych roślin. Warto wiedzieć jak dana roślina czy potrawa wygląda. Pisałem ostatnio o książce, w której strony z przepisami z grzybów były ilustrowane szyszkami czy igliwiem. W ‚Sekretach wiejskich ziół’ takiej sytuacji na szczęście nie ma.


sekrety_wstep Książkę rozpoczyna krótki wstęp, kilka słów od autorki. Zawiera jednak ciekawe uwagi, których nie zauważyłem w innych pozycjach tego typu, pozwólcie, że zacytuję: „Kolejna zasada dotyczy poszanowania miejsca, w którym dokonujemy zbiorów. Należy unikać zrywania wszystkich roślin w danej lokalizacji, by pozwolić na ich dalszy rozrost”. Myślę, że takim zadaniem powinny rozpoczynać się wszystkie książki, które w jakiś sposób nawiązują do zielarstwa, ziołolecznictwa czy ogólnie pojętego zbieractwa. Niestety coraz częściej widzi się bezmyślność (lub niewiedzę) ludzi, którzy potrafią wytargać z lasu reklamówkę pędów sosnowych, z których ogałacają sporych rozmiarów młodnik nie bacząc czy drzewom to szkodzi czy nie. Tutaj autorka choćby kilkoma słowami stara się zwrócić uwagę na ten właśnie problem.

Kolejnym ciekawym elementem, który można znaleźć w książce to różnego rodzaju poezja nawiązująca do poruszanej tematyki. Na kartach książki znajdziemy zarówno „Dziki koper” Leonarda Spicaglia jak i „Ostropest” Raymonda Queneau czy fragmenty „Zaproszenia” Safony. Fragmentów tych jest sporo, chociaż nie przytłaczają książki swoją obecnością. Ich ilość jest dobrze wyważona do pozostałej treści.

Książka podzielona jest na kilka działów zawierających różnego rodzaju przepisy. Risotto z ziołami jak sama nazwa wskazuje zawiera przepisy na risotto. Znajdziemy tu wersje z pędami chmielu, myszopłochem czy ogórecznikiem. Zapach domu to część, w której znajdziemy przepisy na tarty, przeciery, makarony i zupy. W oczy rzuciła mi się tarta z moim ulubionym mniszkiem, którą zdecydowanie wypróbuję w przyszłym roku. Zapiekane, zasmażane to min. zapiekanka z pokrzywą czy omlet miętowy. Zdecydowanie przepisy, które należy w przyszłości wykorzystać. Do smarowania i przyprawiania to przepisy na różnego rodzaju sosy i kremy. Zaskakujące smaki z kolei to pulpety z lepnicą czy topinambur z masełkiem i selerem. Za oknem szumi mi właśnie słonecznik bulwiasty a ślinka cieknie sama, gdy czytam ten przepis. Barwy i zapachy lasu to dział, w którym znajdziemy ciekawe przepisy z użyciem malin, poziomek czy borówki. Dodatkowo kolejne 50 stron to Tablice, które zawierają szczegółowe informacje o roślinach. Ta część jest bardzo istotna, ponieważ można się z niej dowiedzieć, gdzie dana roślina występuje, które jej części są jadalne, kiedy należy je zbierać i jakie ma właściwości czy zastosowanie w kuchni.


sekrety_dzika_roza Książka warta polecenia, a jedynym jej mankamentem, który zauważam to fakt, że jest to tłumaczenie z włoskiego a nie rodzima produkcja. Dlatego też w książce znajdziemy przepisy i opis roślin, które u nas nie występują, a zebrać je możecie jedynie planując wakacje w słonecznej Italii np. Sosna pinia czy Kapar ciernisty. Na szczęście zdecydowana większość opisywanych roślin jest dość popularna i występująca także u nas.

Tytuł Sekrety wiejskich ziół
Autor Paola Mancini
Wydawnictwo Esprit
Rok wydania 2015
Stron 128
Cena ~18 zł



Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu Esprit.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Sekrety wiejskich ziół
Opublikowano
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Comments

comments