Syrop klonowy

syrop_klonowy_16Kojarzony głównie z Kanadą słodki przysmak. Gęsty, zawiesisty, przypominający kolorem bursztyn czy miód. Nie sposób mu się oprzeć! Główną przeszkodą w pałaszowaniu go hurtem jest jego dość wysoka cena…



Prawdopodobnie każda osoba zapytana o syrop klonowy będzie potrafiła skojarzyć go głównie z Kanadą. Był on znany już Indianom zamieszkującym północno-wschodnią część Ameryki Północnej od tysiącleci. Spełniał ważną rolę w ich diecie, był ulubionym dodatkiem do potraw. O lasy klonowe Indianie toczyli zawzięte boje. Wraz z przybyciem na ich ziemie Europejczyków zmienił się sposób pozyskiwania i przetwarzania soku na bardziej hurtowy i zdecydowanie nastawiony na handel.

Często jest określany mianem naturalnego cukru. Co ważne jest jednak od niego mniej kaloryczny. 100g syropu to około 261 kcal, w takiej samej ilości cukru jest ich prawie dwa razy więcej, bo aż 405 kcal. (jego indeks glikemiczny wynosi 65) Jak wskazuje nam jego nazwa uzyskuje się go z klonu, a raczej jego soków. Dzięki odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta konsystencja bogata w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Warto nadmienić, iż syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód. Ma lekko gęstą konsystencję, słodki smak, bursztynową barwę i charakterystyczny zapach. Jest używany, jako zamiennik cukru, słodzików i miodu. Można go używać w roli polewy do naleśników i gofrów, jest dodatkiem do owoców, francuskich tostów na słodko, różnorodnych ciast, lodów, deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, a także sałatek i sosów. Znakomicie komponuje się z warzywami, smażonymi lub pieczonymi mięsami i rybami. Można go dodawać do mleka, kawy i herbaty, jak również, jako dodatek do drinków.

Aby uzyskać litr syropu trzeba zebrać około 30-45 litrów soku z klonu, który odparowujemy aż do uzyskania finalnego produktu. Do produkcji syropu klonowego wykorzystywane są głównie trzy gatunki klonów: klon cukrowy, klon czarny oraz klon czerwony, wyróżniające się wysoką zawartością cukru (od 2 do 5%) w soku.

Jednakże – co bardzo istotne nasze klony wcale nie są gorsze od tych Kanadyjskich! Jak twierdzi Łukasz Łuczaj na swoim blogu możemy pozyskiwać sok z klonów i zmieniać go na syrop klonowy bez żadnych problemów. Nasze rodzime klony mają wystarczającą ilość cukru aby tego dokonać. Szczerze powiedziawszy właśnie teraz jest na to tzw. “ostatni dzwonek”. Jeśli macie klony w ogrodzie lub w okolicy możecie pokusić się o spuszczenie z nich soków i wyprodukowanie własnego, smacznego syropu. W połowie lutego zaczyna się czas zbiorów. Kiedy w ciągu dnia temperatura jest dodatnia, a nocą występują jeszcze przymrozki, wzmaga się w drzewie cyrkulacja soków i wzrasta ciśnienie.

W internecie można kupić specjalne zestawy do pozyskiwania soku z drzew takich jak klon czy brzoza. Zazwyczaj jest to stalowa nierdzewna rurka z gwintem, którą wkręcamy w drzewo, do tego kawałek gumowej rurki, która podaje wyciekający sok do zbiorniczka. Jeżeli nie chcemy wydawać pieniędzy na takie zestawy możemy spuszczać sok z drzewa tak, jak dokonywali tego kiedyś Indianie. Siekierą lub maczetą wykonujemy dwa nacięcia na drzewie, tak by utworzyły literę V. Nie muszą być wcale głębokie, aby sok zaczął spływać, do tego drzewo zabliźni sobie takie nacięcia bez problemów. W punkcie zbiegu naszych nacięć montujemy wykałaczkę, lub kawałek patyka, po którym będzie okapywał sok do pojemnika. W zależności od drzewa, czasu w którym pozyskujemy sok, warunków pogodowych i glebowych – z jednego dużego klonu można uzyskać od 0.5 do kilku litrów soków! (Na farmach klonowych pojedyńcze drzewo dostarcza średnio 35 do 50 litrów soku i stanowi to około 7% soków przepływających przez drzewo) Tak pozyskany sok podgrzewamy, aby odparował. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest odparowywanie na blaszce, co pieczenia ciasta, wtedy powierzchnia parowania jest duża, co powoduje skrócenie czasu, który musimy poświęcić na tę czynność. Pozyskany z drzewa płyn można pić podobnie jak “wodę brzozową” bez zagęszczania go jako zamiennik np. wody mineralnej.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Syrop klonowy
Opublikowano
Czas
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Comments

comments