Syrop świerkowy

Syrop świerkowyKonrad z Megenburga pisze w swojej „Księdze natury” o szyszkach świerkowych: „Są one wielce pożyteczne dla owych, co na drogi oddechowe chorzeją (…) a i tych, którzy suchym kaszlem udręczeni.



Pisałem wczoraj o syropie sosnowym, który w prosty i łatwy sposób możemy przygotować sami w domu. Nadmienić jednak muszę, że syrop można również robić z przyrostów świerkowych. Zawierają one olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są pinen, felandren i kandiden. Do tego dochodzą substancje goryczkowe, garbniki, kwasy organiczne, cukry oraz znaczne ilości witaminy C i niewielkie ilości witaminy K. Stwierdzono, że związki te działają przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, napotnie oraz lekko pobudzająco i regenerująco. Świerk wykazuje pozytywne działanie między innymi w nieżytach górnych dróg oddechowych, kokluszu czy astmie. Co jednak bardzo ważne świerk może leczyć, ale niestety może nas również zatruć. Roślina ta wykazuje również właściwości toksyczne, więc nie należy przesadzać z dawkowaniem świerkowego syropu gdyż używany w nadmiarze może przyczynić się do zatrucia organizmu.

Jeśli chodzi o metodę przygotowywania to jest ona identyczna jak syropu sosnowego. W słoneczny dzień – zdecydowanie nie w trakcie, lub po deszczu – ucinamy jedynie młode przyrosty starając się nie zniszczyć zbytnio drzewa, przepłukujemy w ciepłej wodzie z kurzu i robaczków, po osuszeniu wsadzamy do słoika przekładając ubite warstwy pędów cukrem. Na sam koniec przesypujemy sporą ilością cukru i pozostawiamy w ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Syrop świerkowy lubi sobie postać, więc zanim puści wszystkie soki może minąć nawet 6-7 tygodni. Co jakiś czas możecie również wstrząsać słojem tak by jego zawartość się wymieszała. Po przelaniu przez gazę zlać do wyparzonych buteleczek czy słoików i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jako ciekawostkę mogę dodać iż niektórzy do takiej zasypki dodają również brązowy cukier (pół na pół z białym) lub nawet miód. Jeśli ktoś ma czas i chęci może poeksperymentować tak by znaleźć ‘swoją’ pasującą mu wersję. Jeśli lubicie czasem napić się napojów alkoholowych pozostałe pędy po wykonaniu syropu możecie zalać wódką i pozostawić na około miesiąc. Po tym czasie całość filtrujemy przez gazę i zlewamy do butelek, lub mieszamy z wcześniej zrobionym syropem i odstawiamy aby wszystko ładnie ‘dojrzało’…

A tym z was, którzy cenią sobie wannę (ja niestety mam tylko kabinę prysznicową) i lubią w niej przebywać np. czytając książkę polecam wrzucić kilka świerkowych przyrostów do kąpieli :) Rezultat lepszy niż drogie (często z górnej półki) płyny czy sole do kąpieli, które możemy znaleźć w sklepach.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Syrop świerkowy
Opublikowano
Ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Comments

comments