Tłuszczyk a sprawa płodności

sperm closing in on eggTu kiełbaska, tam smalczyk, w międzyczasie odsmażany obiadek, frytki, czekoladowy batonik? Drodzy panowie, jeśli tak wygląda wasze menu, to prawdopodobnie dorobiliście się już nie tylko dodatkowych kilogramów, ale także wytwarzacie mniej plemników niż mężczyźni, którzy jedzą lżejsze potrawy – donoszą duńscy specjaliści na łamach “American Journal of Clinical Nutrition”.



Dr Tina Jensen z Rigshospitalet w Kopenhadze wyliczyła, że u Duńczyków objadających się tłuszczami nasyconymi, jakie są głównie w mięsie czerwonym i serach, objętość nasienia jest o 38 proc. mniejsza, a liczba plemników spada o 41 proc.

To kolejne badania sugerujące, że dieta i styl życia mężczyzn wpływają na jakość nasienia. W 2011 r. brazylijscy badacze wykazali, że spożywanie dużej ilości produktów zbożowych zwiększa produkcję plemników oraz ich ruchliwość, z kolei owoce poprawiają ich mobilność.

Te badania, podobnie jak wiele innych, mają tę wadę, że na ogół przeprowadzono je u mężczyzn, którzy zgłaszali się do lekarzy z powodu kłopotów z płodnością. Duńskimi obserwacjami objęto 701 zdrowych dwudziestolatków, którzy przechodzili badania na komisji wojskowej w latach 2008-2010. Pytano ich, jak odżywiali się w ostatnich 3 miesiącach i pobrano od nich próbki ich nasienia. Podzieleni zostali na grupy w zależności od tego, jak dużo spożywali tłuszczy nasyconych. Okazało się, że wytwarzali tym mniej plemników, im więcej spożywali tłuszczy.

Mężczyźni, u których tłuszcze nasycone dostarczały 11,2 proc. energii w codziennej diecie, wytwarzali 50 mln plemników w jednym mililitrze nasienia oraz 163 mln w całym ejakulacie. Gdy zawartość tych tłuszczów w pożywieniu zwiększała się do 15 proc., przeciętna liczba plemników w jednym mililitrze spadała do 45 mln, a w całym ejakulacie – do 128 mln.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, prawidłowa liczba plemników w jednym mililitrze nie powinna być mniejsza niż 15 mln.

Dr Jensen twierdzi, że jej badania częściowo wyjaśniają, dlaczego w wielu krajach od 50 lat spada liczba wytwarzanych przez mężczyzn plemników. Jej zdaniem powodem jest coraz częściej występująca otyłość oraz wzrost spożycia tłuszczów nasyconych. Nie wiadomo jednak, jaki jest tego mechanizm. “Musimy to dopiero wyjaśnić” – podkreśla duńska specjalistka.

Z badań przeprowadzonych w 2012 r. we Francji wynika, że u przeciętnego Francuza w wieku 35 lat liczba wytwarzanych plemników zmniejszyła się z 74 mln w 1989 r. do 50 mln w 2005 r.

Comments

comments